Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Oedeem is een ophoping van vocht in het weefsel welke ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Vaak ontstaat een oedeem in de armen en/of benen, maar het kan zich ook voordoen in het gezicht, de hals, de buik en andere plaatsen in het lichaam. Met manuele lymfedrainage of oedeemtherapie wordt het teveel aan lymfevocht (oedeem) beter en sneller afgevoerd.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:
- Primair oedeem (het lymfesysteem is niet goed aangelegd voor de geboorte)
- Secundair oedeem (veroorzaakt door een beschadiging aan het lymfesysteem, bijvoorbeeld door verwondingen, littekenvorming, infecties, oncologische ingrepen en bestraling

De klachten die kunnen ontstaan zijn:
- Pijn
- Vermoeidheid
- Gespannen en zwaar gevoel
- Zwelling
- Beperkingen in beweging
- Beperkingen in dagelijks functioneren

De verschillende behandelmethoden zijn:
- Manuele lymfedrainage
- Compressietherapie
- Oefentherapie
- Ademtherapie
- Voorlichting

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans dat de klachten verminderen en onder controle gehouden kunnen houden. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen, dit is afhankelijk van de klacht en oedeemvorm.

Binnen Fysiotherapie Heerlerbaan zijn Chantal Beuken en Linda Storms gespecialiseerd in oedeemtherapie en lid van de NVFL.

Herkent u zich in bovenstaande? Of bent u aan het oriënteren na een verwijzing van uw huisarts of specialist? En kunt u ook bij ons terecht zonder verwijzing? Of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag telefonisch verder via 045 – 750 11 58.

Voor meer informatie over Fysiotherapie kunt u ook terecht op de website van De Fysiotherapeut.