Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een effectieve behandelmethode bij de volgende vormen van pijn:

- Stijve spieren en gewrichten
- Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols
- Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren
- Triggerpoints in spieren

Bij Dry Needling wordt een droge acupunctuurnaald (dry needle) ingebracht in de spier, die daardoor snel en langdurig zal ontspannen. Hierbij wordt geen vloeistof of vorm van medicatie gebruikt.

Dry Needling therapie wordt nog wel eens verward met acupunctuur maar is niet hetzelfde. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint kan gezien worden als een “knoop” in de spier die pijn ter plekke, maar ook op een afstand kan veroorzaken (referred pain).

Het inbrengen van het naaldje is haast gevoelloos. Als een triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even kort aan. Dit kan als een soort ‘kramp’ aanvoelen. Daarna ontspant de spier zich en zal het bewegen snel makkelijker gaan.

Vaak voelt het behandelde gedeelte een tijdje zwaar en vermoeid aan, maar dit is meestal van korte duur. De fysiotherapeut geeft oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te kunnen behouden en stijfheid te laten verdwijnen.

Dry Needling valt onder de normale fysiotherapeutische behandeling en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Binnen Fysiotherapie Heerlerbaan is Annette Lowis gespecialiseerd in Dry Needling. Omdat Annette echter vanaf 1 oktober 2022 geniet van een sabbatical kunnen wij momenteel geen Dry-Needling behandelingen inplannen.

Voor meer informatie over Fysiotherapie kunt u ook terecht op de website van De Fysiotherapeut.