COPD & Corona revalidatie

COPD revalidatie
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:

- Chronische bronchitis (langdurige ontsteking van de bronchiën);
- Longemfyseem (chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan);


De belangrijkste therapie bij COPD is een fysiotherapeutische behandeling. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Door onder andere de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen.

Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn:
- Chronisch hoesten;
- Kortademigheid;
- Benauwdheid;
- Vermoeidheid;
- Verminderde inspanningsmogelijkheden;
- Toenemende moeite met dagelijkse activiteiten.

Naast de beperking als gevolg van de aangetasten longen, zijn ook lichamelijke en psychische gevolgen belangrijk om aandacht aan te besteden. Zoals:
- Angst;
- Benauwdheid;
- Omgaan met de ziekte.

Naast de COPD-patiënten kunnen ook andere longpatiënten terecht bij Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan.

Long Covid

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt ‘long covid’ genoemd. Er is hulp voor deze mensen. Voor het herstel maar ook om dit te combineren met werk.

Langdurige klachten na corona
Sommige mensen ervaren na corona nog langdurig klachten. Mensen met langdurige klachten na corona hebben vaak symptomen zoals:
- Vermoeidheid;
- Kortademigheid;
- Pijn op de borst; 
- Spierpijn;
- Hoofdpijn;
- Hartkloppingen;
- Aanhoudende verhoging;
- Vergeetachtigheid; 
- Langdurig verlies van reukvermogen.

In bepaalde gevallen kunt u paramedische zorg vergoed krijgen om het herstel na COVID-19 te bevorderen. Dit heet paramedische herstelzorg. Deze zorg is tijdelijk (tot 1 augustus 2022) toegelaten tot de basisverzekering. Voor vergoeding van paramedische herstelzorg gelden verschillende voorwaarden. Zo is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen.

Wie komt in aanmerking voor deze herstelzorg?
Mensen die ernstige COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren. Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen.

Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van paramedische herstelzorg.

De huisarts of medisch specialist bepaalt op grond van de klachten welke zorg nodig is. Het is niet noodzakelijk dat u positief getest bent op het coronavirus of was opgenomen in het ziekenhuis. Uw huisarts of medisch specialist kan vaststellen of er waarschijnlijk sprake is geweest van COVID-19 en of u paramedische herstelzorg moet krijgen.

Ook na een herbesmetting met COVID-19 kunt u in aanmerking komen voor de vergoeding van herstelzorg. Indien u een verwijzing heeft, krijgt u vanaf de eerste behandeling vergoed.