COPD & Corona revalidatie

COPD & Corona revalidatie

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:

- Chronische bronchitis (langdurige ontsteking van de bronchiën);
- Longemfyseem (chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan);


De belangrijkste therapie bij COPD is een fysiotherapeutische behandeling. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Door onder andere de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen.

Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn:
- Chronisch hoesten;
- Kortademigheid;
- Benauwdheid;
- Vermoeidheid;
- Verminderde inspanningsmogelijkheden;
- Toenemende moeite met dagelijkse activiteiten.

Naast de beperking als gevolg van de aangetasten longen, zijn ook lichamelijke en psychische gevolgen belangrijk om aandacht aan te besteden. Zoals:
- Angst;
- Benauwdheid;
- Omgaan met de ziekte.

Naast de COPD-patiënten kunnen ook andere longpatiënten terecht bij Fysiotherapie Heerlerbaan.

Long Covid

Een deel van de mensen houdt na een Corona besmetting langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ of Post-COVID genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.

Wat zijn de klachten bij Long COVID?
Mensen met Long COVID hebben fysieke klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen of kampen met klachten op cognitief- of sociaal emotioneel gebied. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk na besmetting of ontslag uit het ziekenhuis professionele hulp te zoeken voor een zo optimaal mogelijk herstel.

Herstel bij Long COVID
Tijdens het revalidatieproces helpt de fysiotherapeut mogelijke beperkingen te verminderen en beter om te gaan met klachten veroorzaakt door het coronavirus. Onze fysiotherapeuten beschikken over een aanvullende scholing en actuele kennis m.b.t. de corona ontwikkelingen en richtlijnen. Weet u niet of u in aanmerking komt voor revalidatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Deze zal u, indien nodig, doorverwijzen.
Binnen Fysiotherapie Heerlerbaan zijn Bert Gerits, Peter van Rossum en Linda Storms gespecialiseerd in COPD en COVID revalidatie.

Herkent u zich in bovenstaande? Of bent u aan het oriënteren na een verwijzing van uw huisarts of specialist? En kunt u ook bij ons terecht zonder verwijzing? Of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag telefonisch verder via 045 – 750 11 58.

Voor meer informatie over:
Fysiotherapie kunt u ook terecht op de website van De Fysiotherapeut

COPD kunt u terecht op de website van Het Longfonds

Long-Covid kunt u terecht op Het Coronaplein