Chronische pijnklachten

Chronische pijnklachten

Sommige mensen hebben langdurige (onverklaarbare) pijnklachten waarbij eerdere behandelingen geen effect hadden. Dit kan komen door chronische pijnklachten. Deze pijn kan het dagelijks functioneren beperken en de levenskwaliteit flink aantasten.

Pijn is een gevoels- en/of emotionele ervaring die veroorzaakt wordt door dreigende of aanwezige weefselschade. In het laatste geval herstelt het weefstel meestal vanzelf binnen 3 maanden en verdwijnt de pijn. Echter, soms ontstaat pijn ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak of verdwijnt deze niet meer. Als pijn na 3 maanden nog steeds onveranderd aanwezig is spreekt men meestal van chronische pijn.

De behandeling bij chronische pijnklachten varieert per patiënt. De fysiotherapeut helpt u om de pijn beter te begrijpen. Hierdoor bent u minder bang om schade aan te richten en heeft u meer controle over uw pijn. De fysiotherapeut helpt om doelen te bepalen en te bereiken door middel van speciale oefenprogramma's. Denk aan omgaan met stress, slaaphygiëne, voeding en beweging. Er wordt samen gekeken naar belasting en belastbaarheid en een passend trainingsschema gemaakt. In sommige gevallen wordt er ook samengewerkt met een ergotherapeut, oefentherapeut, psycholoog en/of diëtist om de behandeling zo effectief mogelijk te maken.

Bekende chronische pijnklachten zijn:
- Chronisch Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) /posttraumatische dystrofie
- Chronische lage rugklachten
- Chronische nekklachten
- Fibromyalgie
- Reumatische klachten
- Pijn bij kanker
- Traumatische pijn (whiplash, opgelopen letsel)

Bij Fysiotherapie Heerlerbaan zijn Linda Storms en Hans Theunissen gespecialiseerd in chronische pijn en lid van pijnrevalidatie Limburg.

Herkent u zich in bovenstaande? Of bent u aan het oriënteren na een verwijzing van uw huisarts of specialist? Wordt de behandeling van chronische pijn vergoed of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag telefonisch verder via 045 – 750 11 58.

Voor meer informatie over Fysiotherapie kunt u ook terecht op de website van De Fysiotherapeut.