Aandacht voor diabetes!

Vandaag is het wereld diabetes dag. Een moment om aandacht te besteden aan een ziekte waar 1 op de 14 Nederlanders aan leidt.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land maar tevens een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Maar hoe weet je dan dat je het hebt? Op de website van het Diabetes Fonds vind je hierover meer informatie.

Wat is diabetes en welke vormen zijn er?
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden door een tekort aan insuline. Het lichaam reageert vaak niet meer goed op insuline of maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline is namelijk nodig om de bloedsuikerspiegel te regelen.

De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben deze vorm. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Een andere vorm is diabetes type 1: hierbij valt het afweersysteem de cellen aan die insuline aanmaken waardoor er een tekort ontstaat.

Waardoor ontstaat diabetes?
Hoe diabetes precies ontstaat weten we niet, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Je kunt hierbij denken aan erfelijkheid, aanleg, overgewicht of (in combinatie met) te weinig beweging. Maar er zijn ook mensen altijd gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen.

Fysiotherapie helpt!
Onderzoek heeft aangetoond dat beweging de insulinegevoeligheid verbetert bij diabetespatiënten, maar dat ook de glucosetolerantie kan stijgen. Fysiotherapeuten kunnen een patiënt hier in begeleiden. Samen bekijken wij de klachten bekijken en bespreken we de gezondheid en het dagelijkse functioneren. Daarna stellen we samen een behandelplan op welke is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en wensen van de diabeet.

Afhankelijk van de doelstelling(en) kan een behandeling bestaan uit conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen. Het bewegen helpt bij het verbeteren van o.a. uithoudingsvermogen, spierkracht, balans en algemeen welbevinden.  Daarnaast verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op via 045-7501158.