Zorgverzekering 2024

Nu het einde van het jaar nadert staat het kiezen van een zorgverzekering weer op onze ‘to do list’. Wat verandert er in 2024 voor uw zorgverzekering? Hoe hoog wordt de premie van de basisverzekering en welke vergoeding voor fysiotherapie zit er in uw aanvullende verzekering?

Veel mensen maken gebruik van fysiotherapie. Het is alleen niet altijd even duidelijk wanneer deze wel of niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En zo ja, hoe dit dan precies werkt. Daarom geven we een korte toelichting.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de Rijksoverheid bepaalt bij welke klachten fysiotherapie vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Het gaat om een beperkt aantal (chronische) aandoeningen waarvoor u een verwijzing van de huisarts of specialist nodig heeft. Op de website van de Rijksoverheid kunt u hierover meer informatie vinden.

Echter, vergoeding uit de basisverzekering wil niet zeggen dat een aanvullende verzekering niet meer nodig is! Deze ontvangt u namelijk pas vanaf de 21e behandeling of na verrekening van het eigen risico. Dat betekent dat de eerste 20 behandelingen zelf betaald moeten worden. Deze kunnen (deels) verrekend worden met een aanvullende verzekering. Heeft u deze niet dan betaalt u de behandelingen zelf. Verwacht u in 2024 bijvoorbeeld geopereerd te worden of had u in het afgelopen jaar meer behandelingen nodig? Dan is een aanvullende verzekering absoluut zinvol.

De beslissing om een aanvullende verzekering af te sluiten blijft uiteraard een persoonlijke keuze. Het is wel aan te raden om het aanbod te vergelijken, ook als u al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit. Er is namelijk verschil tussen de zorgverzekeraars, de contracten die ze hebben met fysiopraktijken, de regels die ze hanteren en de pakketten die ze aanbieden. Een kritische blik kan u een hoop geld besparen!

Er zijn diverse online vergelijkingssites die u kunnen helpen bij een keuze, onderstaand zetten wij er een aantal op een rij. U heeft nog even de tijd, maar houdt de volgende deadlines in de gaten:

– Het opzeggen van uw huidige zorgverzekering kan tot en met 31 december 2023,
– Een nieuwe zorgverzekering moet uiterlijk 31 januari 2024 worden afgesloten.

Een aantal vergelijkingssites: ZorgKiezer, Zorgwijzer, Zorgverzekerinq.nl, Geld.nl